Månadens medlem!

Jag heter Malin Brandt och jag jobbar på Hundpatrullens dagliga verksamhet i Ekerö kommun. Med mig på jobbet har jag mina hundar Bella 12 år, Piffin 4 år och Sigge 1,5 år. Bella och Piffin är terapihundar. De är utbildade på Svenska terapihundskolan, som alltid finns där för oss när vi behöver stöttning och råd. Sigge klarade sin lämplighetstest för några veckor sedan och ska snart börja sin utbildning. Sigge är den fjärde hunden som kommer genomgå utbildning, tyvärr gick vår fina Wilma bort nu i våras.

Hundpatrullen, som funnits i drygt tio år är uppdelat i två verksamheter: Hundpatrullen som rastar privatpersoners hundar, och hundterapi. som jag har ansvar för. Jag har hundterapi i grupp och individuellt, skillnaden mot hur de flesta terapiteam jobbar är, att jag alltid arbetar tillsammans med hundförarna/ arbetstagarna. Vi arbetar som ett team och de leder grupper/ individuella terapistunder. Hundförarna är med och planerar, utför och utvärderar terapistunderna. Innan pandemin hade vi flera uppsökande verksamheter, vi har precis fått ja till en av dessa och det känns fantastiskt efter ett svårt år. Vi har dock haft tur att vi fått ha öppet hela tiden, vi har kunnat fortsätta någorlunda normalt. Jag har under flera år alltid haft tre hundar att arbeta tillsammans med. Det är så oerhört viktigt att inte överarbeta hundarna. Mitt tips till er är att alltid vara förberedd med en ”backup-plan” där hunden inte behöver vara delaktig en hel terapitimme. Det kan vara att man väljer ett tema att samtala runt, titta på filmklipp om hundar, hundträning. Sätt alltid din hund i första rummet och läs av vad din arbetskamrat vill arbeta med, de ska alltid ”vilja jobba lite till”. När man arbetar på plats som jag gör är det också viktigt att hundarna har en viloplats där de får vara ifred, en plats där man absolut inte får störa dem. Jag tycker att det har fungerat riktigt bra, Bella är nu inne på sitt nionde år i hundterapin. Vi har fyra grupper i veckan med olika inriktningar. Bemötandegruppen där vi tränar på bemötande, kroppsspråk, ansiktsuttryck, avstånd, positionering, samtalston osv. Det är denna grupp som vid fint väder går till en annan verksamhet. Den verksamheten har personer som sitter i rullstol och har lite fler svårigheter än vad hundförarna har. I ”Tjejligan” är det mycket prat om livet och relationer, att man ska våga vara sig själv och att man bestämmer hur och vad man vill ha det i relationer. Här är hundarna med som stöd när det blir svåra saker att prata om. I Ledarskapsgruppen får man stöd i att hålla olika aktiviteter med en grupp, det kan vara apporteringslekar som mattespel, bokstavsspel, ”rita gissa”, sångspel, ett varv med tricks, ja vi har hur många aktiviteter som helst att välja på. Fredagsgruppen är vår bus- och skojgrupp. Här lägger vi pussel med hundarna, spelar sångspel och kör med tricks. Och skrattar mycket J I de individuella terapistunderna får deltagaren välja själv vad de vill göra. Det kan vara avslappningsterapi, promenader, hundträning eller bara klapp och mys. Innan pandemin tog vi ofta emot studiebesök och praktikanter. Vi har också haft ett fantastiskt utbyte med Svenska terapihundskolan, de har kommit till oss med elever och vi har åkt till dem och fått agera figuranter. Otroligt utvecklande för oss alla. När restriktionerna luckras upp är ni alla så välkomna på studiebesök hos oss!

Det finns så mycket mer som jag skulle vilja visa och berätta. Om någon skulle fråga mig vad jag tycker är roligast så hade jag svarat: allt! På fritiden tar vi det mest lugnt och har härliga stunder ute i skog och mark. Bella och Sigge är knasigt badtokiga, så när det är väder simmar de så ofta de kan.

Ta hand om er därute!

Vänliga hälsningar Malin, Bella, Piffin och Sigge

malin.brandt@ekero.se

Vill du också bli ”månadens medlem” Skriv då till Cilla Cannerheim